Enüstriyel Tasarım okurken hayatta kalmak!
Bu bölümde okurken bir önceki yazımda da bahsettiğim gibi ilk yıl bu malzemelerin hepsine nasıl para yetiştireceğim diye uzun süre dertlenmiştim. Ama ilerleyen günlerde dijital çizime ağırlık verildikçe sadece çıktı ve maket masraflarım kalmıştı. Ve sürekli kullanacağımı düşündüğüm ürünlerden birkaç adet stokladığım için hala çoğunlukla ilk yıl aldığım ürünleri kullanıyorum. Detaylara aşağıda gireceğim. Son olarak başlamadan şunu da ekleyeyim. Bu ihtiyaçlarınız okuldan okula değişkenlik göstermekte ve kullandığınız malzemeler, yaptığınız ödevler ve okulunuzun benimsediği eğitim sistemi ekolü farklılıklara yol açmakta. Bu nedenle de madde madde açıklayacağım, keyifli okumalar.
İlk olarak alışveriş yapabileceğiniz uygun fiyatlı markalardan başlayacağım. Çoğumuz Hakikat kırtasiye, Hobi24, Anka Sanat gibi yerleri biliyoruz. Bu firmalarda çoğu ürün gerçekten çok daha uygun fiyatlı. Bu firmalara ek olarak kağıt, kalem, silgi gibi sürekli ihtiyacınız olacak ürünleri toptan almanız da size çok daha uyguna gelecektir ve uzun süreli olacaktır. Bu tarz firmalar neredeyse her şehirde vardır ve gerçekten de yardımcı olurlar. Bu aşamada ürünleri fiziki olarak almadan önce internette küçük bir araştırma yapmak en uygun fiyatlısını bulmanıza ve piyasa fiyatları ile ilgili fikir edinmenize yardımcı olacaktır.
Kağıt: Özellikle birinci sınıfta kağıt kullanımımız daha fazla olmuştu ve her hafta gidip belirli bir miktarda kağıt aldığımda bunun daha maliyetli olduğunu fark ettim. Bu yüzden de ailemin yanına gittiğimde A3 ve 35x50 kağıtları top halinde almıştım ve 2 yıldan uzun süre beni idare ettiler.
Kurşun kalemler: Kurşun kalem de alırken 5-6 adet aldığım ve hala ilk kalemlerimi bitiremediğim bir noktadaki eşyalarım arasında. :') Birinci sınıftan sonra dijital çizime geçilmesiyle el çizimimi biraz ihmal ettiğim için de bitmemiş olması olası ama genellikle uçlu kalem kullandığım için ihtiyacım olmuyor. Bu yüzden yedekte 1-2 tane olması yeterli bence ama kendi kullanım yoğunluğunuza göre de kararını verebilirsiniz. Örneğin kendi okulum İstanbul Aydın üniversitesi'de el çizimine önem verilse de, el çizimi Mimar Sinan'da çok daha önemli bir noktada ve bu nedenle de oradaki arkadaşlarım daha fazla kurşun kaleme ihtiyaç duyabiliyorlar. Ek olarak Faber Castell markasının "oil base" yağ bazlı dağılmayan kurşun kalemi kağıda ne kadar bastırdığınıza göre kalınlık ve rengini ayarlayabildiğiniz, minimum sayıda kaleme ihtiyaç duyacağınız bir kurşun kalemi var. Uzun vadede kullanışlı ve kurtarıcı olduğunu düşündüğüm için eklemek istedim. Ona da göz atabilirsiniz.
Marker: Kaliteli bir marker kullanmak hepimizin hakkı. Fakat teknik denediğimiz aşamada çok fazla alıştırma yapmak gerekiyor ve bu süreçte farklı renklerde ya da tonlarda marker kaleme ihtiyaç duyabiliyoruz. Ben ilk yılımda "Wish"adlı siteden 80'li marker seti almıştım ve içerisinde hala kullandıklarım var. Sonrasında da ihtiyaçlarıma göre, örneğin jüri öncesi projeme özel olarak aldığım ya da yıl içerisinde çok beğendiğim renklerde aldığım kalemler oldu ama toplu aldığım kalem setim benim ihtiyacımı fazlasıyla karşılamıştı. Ama günümüz kuru ile bu tarz sitelerden kalem seti almak ne kadar mantıklı bu bir tartışma konusu. Bu nedenle birkaç ton gri renk, insan ilişkisi için ten rengine yakın tonlar ve ürünler için de çok sık kullandığınız bir iki renk ya da bir iki farklı tonu işinizi fazlasıyla görecektir. Ayrıca marker kalemleriniz kurumaya başladığında ucunu çıkartıp kartuşuna kolonya ya da aseton gibi çözücüler ekleyip kalemi bir süre daha kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu da hayatımı kolaylaştıran bir yöntemdi. Tekrar söylüyorum set halinde almak, aynı anda 20-30 marker kalemi tek tek almaktan daha uyguna gelebilir. Almadan önce internetten küçük bir araştırma yapmanızı öneririm.
Strafor: Pek çok arkadaşımın straforu Hakikat'ten ya da kırtasiyelerden aldığını fark ettim. Ben hep mahallemdeki hırdavatçıdan alıyorum. Bu tarz yapı malzemeleri satan mahalle esnaflarında daha ucuza geliyor gerçekten. Ayrıca emin olmamakla birlikte yalıtım vs. yapan firmaların artan straforlarını da sorabilirsiniz. Sonuçta onlar bir aşamada çöpe gidiyor ve bizim onlara çokça ihtiyacımız oluyor. Henüz denemedim ama fazla straforu seve seve verecklerini düşünüyorum. :')
Silikon tabancası ve silikon: Silikon tabancası özellikle maket yaparken en çok ihtiyacımız olan malzemelerden. Benim aldığım dönemde çok pahalı değildi ama düzgün bir silikon tabancası ömürlük oluyor. Ayrıca internetten aldığınız silikon tabancalarının yanında bazen yedek silikon da olabiliyor. Ben yaklaşık 1kg silikon ile birlikte almıştım ve gerçekten uzun süredir çok sık kullanmama rağmen hala bitmedi. Fakat sıcak silikon straforu yapıştırırken tam bir kaos ortamı oluşturuyor bence. Bu nedenle ben straforla maket yapıştıracağım zaman silikon yerine genellikle yapştıracağım yüzeylere bir pamuk yardımıyla eser miktarda aseton sürüp sonrasında yapıştırmayı tercih ediyorum. Çünkü aseton belli miktarda straforu eriterek iki parçanın birbirine kaynamasını sağlıyor ve arada yapıştırma boşluğu vs olmuyor. O iki parça tek parça oluyor. Bu sayede hem daha temiz bir görüntü oluşuyor hem de tamamen tek parça olduğu için ayırmak da daha zor oluyor. Aseton daha kolay ulaşılabilir bir malzeme bana göre.
Macun kullanımı: Ben macun, zımpara ve strafor gibi bütün ürünlerimi mahallenin hırdavatçısından alıyorum ve bunun daha uyguna geldiğini ve ulaşılabilirliğinin daha kolay olduğunu zaten söylemiştim. Macun kullanımında ise eva adı verilen süngerimsi ürünleri kullanarak macunu sürerken daha pürüzsüz ve temiz bir yüzey oluşturabilirsiniz. Bu da hem iş yükünüzü azaltır hem de zımpara işlemi sırasında daha az zımpara harcamanıza neden olacaktır. Bu maddeyi bitirmeden önce şunu da ekleyeyim. Her seferinde yeni maket bıçağı almak yerine yedek jiletlerden alırsanız hem daha uyguna gelir, hem daha sürdürülebilir bir yöntem, hem de maket bıçağınız köreldiğinde daha hızlı müdahale etme şansınız oluyor.
Yazımı bitirmeden önce arkadaşlarımın kullandığı yöntemlere de değinmek istiyorum. Örneğin malzeme konusunda mezun olan üst dönemlerin kullanmadığı malzemeleri de kullanabilirsiniz. Üst sınıflara danışmak sizin için daha faydalı olacaktır, çünkü sizin geçtiğiniz yollardan onlar da geçti ve bir şekilde pratik çözümleri mutlaka vardır. Üst sınıfların deneyimlerinden faydalanmak çoğu zaman en mantıklısı olabilir. Diğer bir örnekse doldurulabilir mürekkepli kalemler kullanmak. Bu kalemleri bir kere aldıktan sonra sadece yedek mürekkep alıyorsunuz ve bu sizi çok uzun süre götürüyor zaten. Ayrıca ekonomik olmasının yanı sıra sürdürülebilir de olduğu için bence önemli yöntemlerden birisi. Son olarak şunu söyleyebilirim ki Hakikat gibi kırtasiyelerde fazla kağıtlardan üretilen eskiz defterleri var. Ben kalitelerini ve dokularını çok seviyorum ve kullanıyorum da. Ayrıca fiyatları da çok uygun. Sanatsal malzeme satan yerlerde bu tarz defterler bulabilirsiniz. Son olarak çoğumuz malzemelerimiz uzun süre gitsin diye hata yapmamaya çalışıyoruz, ya da daha az malzeme kullanmaya çalışıyoruz. Fakat eğitimimiz boyunca öğrenmeye çalıştığımız pek çok şey alıştırma yaparak öğreneceğimiz şeyler. Bu nedenle lütfen alıştırma yapmamak yerine bu tarz küçük ipuçlarını kullanın. Eğer sizin de kullandığınız yöntemler varsa aşağıda yorum olarak yazın ve hep birlikte yöntemlerimizi paylaştığımız kocaman bir yardımlaşma alanı oluşturalım. Entas öğrencileri yalnızdır ama burada birbirimize destek olabiliriz. Hepinize bol enerjili bir hafta diliyorum. Umarım kritikleriniz pamuk şeker gibi tatlı geçer. Hepinize iyi günler. Bir sonraki yazımda görüşünceye dek, kendinize çok iyi bakın.
Sevgiler,
Sinem
Yorumlar
Yorum Gönder