ENDÜSTRİYEL TASARIM HAKKINDA
Merhaba, uzun bir aradan sonra umarım iyisinizdir. Bugün son 4 yıldır en çok vakit harcadığım ve kafa yorduğum konudan bahsedeceğim. Endüstriyel tasarım. Önceden söylüyorum buradaki yazılar sadece kendi fikrim ve bu fikirlerim edindiğim deneyimler sonucu oluştu. Yani benimki doğru, doğrusu budur demiyorum. Ben bu şekilde yaptım umarım işinize yarar demek daha çok işime geliyor. Tercih döneminin içinde olmakla birlikte bu konuda çok fazla soru almaya da başladım. Bu nedenle önceden uyarıyorum bu kısa tutmaya çalışacağım uzun bir yazı olacak. Ve resmi bir dilde olmasını beklemeyin. Şimdiden keyifli okumalar.
Başlamadan önce bu mesleği uzun bir süre çevrenize ve aile büyüklerinize anlatırken zorlanacaksınız ve genellikle mimarlık deyip geçtiğiniz anlar olacak. Fakat içerisi gerçekten garip ve keyifli bir yer.
1- Tercih dönemi :Ben tercih yaparken çok düşünmemiştim kriterlerim vardı ve bu doğrultuda ilerledim. Pek çok arkadaşımın tercih yaparken meslek şartlarını, sonrasında iş avantajlarını, bölümün zorluğunu ve mezun olduktan sonra alacakları maaş gibi konularda uzun uzun düşündüklerini gözlemledim. Öncelikle WDO (World Design Organization/Dünya Tasarım Örgütü) mesleğimizi güncel olarak,
"Industrial Design is a strategic problem-solving process that drives innovation, builds business success, and leads to a better quality of life through innovative products, systems, services, and experiences."
şeklinde tasvir ediyor. Türkçe meali
"Endüstriyel Tasarım , inovasyonu yönlendiren , iş başarısı oluşturan ve yenilikçi ürünler, sistemler, hizmetler ve deneyimler aracılığıyla daha iyi bir yaşam kalitesine yol açan stratejik bir problem çözme sürecidir."
Aşağıya WDO'nun ve bu konuda incelemenizin faydalı olacağını düşündüğüm linkleri ekleyeceğim, bu yazıdan sonra isterseniz onları da okuyabilirsiniz. Problem çözme konusuna gelirsek, aslında gerçekten çok önemli çünkü meslekle ilgili bana gelen sorular arasında en çok "Sıfırdan bir ürün tasarlamak zor olmuyor mu?" favorim. Çünkü hiçbir zaman sıfırdan ürün tasarlamazsınız. Ürünü tasarlamak için öncelikle bir probleme, kullanıcıya ve kullanım alanına ihtiyacınız vardır. Bu konular üzerine araştırmalarınızı yapar ve sonra bu araştırmaları eğip bükerek görece elle tutulur bir ürün haline getirmeye çalışırsınız. Endüstriyel tasarım hepimizin kafasında biraz yer ettiyse arkadaşlarımdan kaptığım sorulara geçiyorum. Çalışma şartları için, hayalimde yüksek yaratıcılığın olduğu, kağıtların havada uçuştuğu ve ekip çalışmasının çok keyifli olduğu enerjik ofisleri canlandıracağım. Fakat daha resmi ve yaratıcılığın daha az olduğu, belirli bir doğrultuda ilerleyen ve tasarım departmanında çok da sözün geçmediği ofisler de üzülerek söylüyorum ki mevcut. Açıkçası burada belirleyici, bizim doğru firma ile iş görüşmesi yapmamızda sanırım. Bir tutam da şans. :') Diğer konular şu an için bizi biraz aşıyor. (#endüstriyeltasarımcılarodaya) İş avantajı ile ilgili düşüncelerim ise, sektörün henüz hepimizi karşılayacak kadar yeterli olmadığı ama umudumu kaybetmeyecek kadar da gelişmeye çalıştığını gözlemlediğim bir yerde. Ayrıca her alanda, elimizi, attığımız gözümüzün değdiği değmediği her üründe var olduğumuz güzel mesleğimiz. Canım tasarım. <3
2-Maliyet: Bu gerçekten göz ardı edemeyeceğimiz bir konu. Evet arkadaşlar bölüm gerçekten maliyetli ve bu okula göre değişen bir durum değil. Evet birinci sınıfta ilk malzemelerimi aldığımda gerçekten oturup ağlamak istemiştim hep bu kadar para harcayacağımı düşündüğüm için. Fakat burada bazı tipsler var. Bunları bölüme başlamadan sizinle paylaşacağım :) Ama birinci sınıfta aldığınız malzemelerin çoğu sizi çok uzun yıllar idare ediyor. Düzenli biten ürünleriniz var. Bu ürünlerde de ya ucuzunu satan yerleri buluyorsunuz, ya da muadilini buluyorsunuz. Çoğu şeyin çözümü gerçekten var.
3-Okul: Seçtiğiniz okul sizin tasarıma bakış açınızın çoğunlukla ilk şekilleneceği yerler. Özellikle konuyla ilgili aşırı bilgi sahibi olmadan bölüme başlayacaksanız pek çok şeyi burada öğreneceksiniz. Ve hepimizin bildiği gibi çoğu firma güzel okullar diyebileceğimiz okulların öğrencilerine ayrıcalık tanımakta. Fakat bu ayrıcalıklar sizin kendinizi gösterip portfolyonuzda yaptığınız şova kadar geçerlidir. Ki bu okullara gitmeyen arkadaşlarıma o iyi okullarda okuyan pek çok kişiye olandan daha fazla güvenirim. Çünkü bizim bölümümüzde işi ortaya çıkartan şey kendinize ne kadar yatırım yaptığınız, ne kadar meraklı olup kendinizi nasıl geliştirdiğinizdir. Tabiki tasarıma bakış açınızın yanında. Okulunuz size bir bakış açısı kazandırmaya çalışabilir ve bunun için önemlidir, ama asla yeterli değildir. Okulunuzu seçerken, okulun öğrenci profili, kampüsünün nerede olduğu, okulun ismi bunlar önemli detaylar. Fakat asıl bakmamız gereken şey derse giren hocalar, okulun atölye ve gereksinimlerini ne kadar karşıladığı ve yaptıkları işler. Bu yazı boyunca sanırım tek tavsiyem okulunuzu seçerken bu parametreleri iyi değerlendirmeniz ve çeşitli öğrenci topluluklarının kendi okullarını tanıttıkları bu tarz içeriklerine göz atmanız.
4-Jüriler :') : Öncelikle şunu belirteyim jüriler herkesin kanayan yarasıdır ve böyle düşünmeyen cindir. Hocalar gerçekten zorlar arkadaşlar. Bazen tahammül sınırlarınızı zorlar, bazen sabrınızı, bazen de sizi. Fakat bu hocaların kötü olduğu, herkesten nefret ettiği gibi anlaşılmamalı. Jüride size sorulan her soru ürüne nasıl yaklaştığınız, hangi çizgiyi neden çizdiğiniz, hani soruna çözüm olduğunuz, bu soruna yeterli bir çözüm bulup bulamadığınız gibi sizi ve ürününüzü geliştirmeye dayalı sorulardır. Bu aşamada sorulan hiçbir soruyu kişisel değil, sizi ve ürününüzün geliştirilmesine yönelik olduğunu asla unutmayın. Yoksa kimse sizden nefret etmiyor. Yine de jüriden önce kendim için konuşamasam da çoğumuz haftalarca uykusuz kalacak ve ürünümüz beğenilmeyecek.
Özetle bölümümüz gerçekten çok zor. Bazen kendinizi sorguladığınız ben bunu yapamıyorum galiba dediğiniz yerler olabiliyor. Fakat bir ürüne yaklaştığınız, bir proje görüp heyecanlandığınızda, ya da projenizin nihai paftalarına şöyle bir baktığınızda, içinizde hissettiğiniz o büyük heyecan, her şeye değiyor. Son olarak yazımı şunu söyleyerek gönül rahatlığıyla bitirebilirim, canım entas. <3
WDO World Design Organization resmi sitesi
Benim guzel kizim, senden baska kimse bu konuyu bu kadar aydinlatici ve eglenceli bir sekilde kaleme alamazdi. Basarilarinin ve yazilarinin devamini diliyorum. Gozlerinden operim.
YanıtlaSil- Os Andim 🤍
Attığım her adımda dönüp sana bakabiliyor olmak o kadar güzel ki. Seninle yaşamak hayatımda başıma gelen en güzel şey, iyi ki varsın paşam <3
SilÇok teşekkür ederim İrem, yorumun benim için çok değerli 💖
YanıtlaSil